Δρ. Αίας-Θεόδωρος Παπασταύρου


EarΩτοNoseΡινοThroatΛαρυγγολογία
Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου

 

ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ & ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ


 

 Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ογκιδίων του δέρματος, που μπορούν να διακριθούν σε καλοήθη, κακοήθη και ενδιάμεσες μορφές. Η διάγνωση δεν πρέπει βεβαίως να γίνεται προχείρως, και πρέπει να διερευνώνται οι ενδεχόμενες σχέσεις του ογκιδίου με τις λεπτές ανατομικές δομές που βρίσκονται σε βαθύτερα στρώματα της κεφαλής και του τραχήλου. Η συνήθης θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεσις, και αρμοδιότερος όλων είνε ο Ωτορινολαρυγγολόγος-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χειρουργικής πλευράς είναι το εξωτερικό της μύτης, το εσωτερικό των ρωθώνων και το πτερύγιο του αυτιού.

                                                ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ

 Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κοινοί σπίλοι, οι σμηγματορροϊκές κερατώσεις, τα κυστικά μορφώματα, τα θηλώματα και οι κοινές μυρμηγκιές, τα λιπώματα κ.λ.π. Οι κοινοί σπίλοι συνήθως δεν χρειάζονται αφαίρεσι, εκτός από αυτούς που βρίσκονται σε τέτοιο σημείο του σώματος που να ερεθίζονται συχνά, με κίνδυνο να εξαλλαγούν. Μπορούν επίσης να αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους, όταν είναι μεγάλοι ή βρίσκονται στο πρόσωπο. Οι υπόλοιπες παθολογικές καταστάσεις που αναφέραμε απαιτούν αντιμετώπιση γιατί έχουν την τάσι να μεγαλώνουν.

 Η θεραπεία μπορεί να γίνει με κλασσική χειρουργική τεχνική,  με ακτίνες laser, ή με διαθερμία ραδιοσυχνότητων, όπου αυτό ενδείκνυται.

                                 ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΟΜΑΤΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 Πρόκειται κυρίως για την ακτινική κεράτωσι, τη λευκοπλακία και τη νόσο του Bowen. Η θεραπεία τους γίνεται πάντα με χειρουργική αφαίρεση το συντομότερο δυνατό. Η εφαρμογή των ακτίνων laser απλοποιεί σημαντικά την μετεγχειρητική πορεία.

                                               KAΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ

 α) Βασικoκυτταρικό καρκίνωμα

 Είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος και έχει άμεση σχέσι με την έκθεσι στον ήλιο. Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο και πιό συχνά στους άνδρες. Δεν κάνει μεταστάσεις αλλά, λόγω της διαβρωτικής του τάσεως, επεκτείνεται τοπικώς και μπορεί να καταστρέψη σημαντικό μέρος του προσώπου, αν η αφαίρεσίς του καθυστερήση .

 β) Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

 Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος και επίσης έχει άμεση σχέσι με την ηλιακή ακτινοβολία. Φυσικά, εντοπίζεται και αυτό κυρίως στα αυτιά, στο κάτω χείλος, στην πλάτη και στα χέρια, σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο. Εάν παραμεληθή, έχει την τάσι να κάνη μεταστάσεις και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είνε επείγουσα η αντιμετώπισί του. 

 γ) Κακόηθες μελάνωμα

 Το κακόηθες μελάνωμα είναι δυνατόν να εμφανισθή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συχνότερα όμως παρουσιάζεται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Η κακοήθης εξαλλαγή των εληών (μελαγχρωματικών σπίλων) πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως σε χρόνιους ερεθισμούς (τριβή, ξύρισμα, χτυπήματα, εκδορές), καθώς επίσης στην ηλιακή ακτινοβολία και σε άλλα άγνωστα αίτια. Είνε γενικά από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους του σώματος, γιατί μπορεί πολύ εύκολα και πρώιμα να δώση τοπικές και μακρυνές μεταστάσεις. Η θεραπεία είνε πολύπλοκη και ξεφεύγει από τα 
ενημερωτικά όρια μιας ιστοσελίδος. Σε κάθε περίπτωσι, η συμπλήρωσι της θεραπείας με ογκοθερμία είναι ανώδυνη, ανεπίπλοκη και πολύ ευργετική στην επιβίωσι και την ποιότητα ζωής.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΩΡΛ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (βρίσκεσθε εδῶ)
Καρκίνος Κεφαλῆς & Τραχήλου

Μέση ᾿Ωτῖτις

Παραρρινοκολπῖτις

Ογκοθερμία

Συγκοινωνίες καὶ Χῶρος Σταθμεύσεως
***
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ-ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ "MEDISUB"
ΦΩΝΙΑΤΡΙΚΗ

᾿Επικοινωνῆστε μαζί μας
 


210-7218831,  210-6502000,  697-444-2112


Εργαστήριον ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ MEDISUB-Ελλ. Ινστιτούτο Προληπτικής Καταδυτικής Ιατρικής ΦΩΝΙΑΤΡΙΚΗ Πρόγραμμα δράσεως Αττική 2000+

Δρ. ΑΙΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΩΝ-ΡΙΝΟΣ-ΛΑΡΥΓΓΟΣ

ΧΡΗΣΙ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΙ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ,
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΙ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
1